Tildelinger av samiske kunstnerstipend for 2021

Seniorstipendet er ett arbeidsstipend som er tildelt glasskunstner Monica L. Edmondson for 7 år og 5 mnd.

Fotograf: Marianne Lindgren

Monica L. Edmondson er lulesame og bosatt i Tärnaby. Hun er kunstner på heltid og har i sitt arbeide som kunstner med fokus på glass et eget personlig kunstspråk der det samiske møter det internasjonale både teknisk og konseptuelt. Med sin fagekspertise, og ut ifra eget glassverksted og atelier, skaper hun selv alt fra mindre objekter til større installasjoner og offentlige utsmykningsoppdrag.

I sitt videre arbeid ønsker hun blant annet å fange og formgi tanker og historier fra i dag flettet sammen med tidligere generasjoners berettelser, samt fordype seg i form- farge- og mønstertradisjoner i ulike materialer.

Edmondson har mottatt Rubus Arcticus Kulturstipendium 2005 og Kungliga Skytteanska Samfundets Stora Pris 2014.

Arbeidsstipendet er tildelt joikeren Marja Mortensson for 3 år

Fotograf: Jørn Kristensen

Marja Mortensson er sørsame og bor i Jonsvnatnet. Mortensson har vunnet flere priser blant annet Spellemannsprisen i 2018 for albumet«Mojhtestasse – Cultural Heirlooms» og Sami Music Awards i 2015. Hun har hatt konserter samt deltatt på festivaler både nasjonalt og internasjonalt.

Marja Mortensson vil i stipendperioden blant annet arbeide med sørsamisk- og umesamisk joik, fortellertradisjon og dokumentere sør- og umesamisk joiketradisjoner. Sør- og umesamisk joik er en stemme som ikke har hørtes så mye i Sápmi og som er viktig å bevare og utvikle for ettertiden”

 

Arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere er tildelt forfatter Inga Elin Marakatt for 2 år og til musiker/artist Peder Niilas Tårnesvik for 2 år.

Fotograf: Olof Sarri

Inga Elin Marakatt er fra Ađevuopmi i Sverige. Marakatt er forfatter og har utgitt flere bøker blant annet “Sáve Sápmi” som er hennes første ungdomsroman og hun har også skrevet kortfilmmanus. Marakatt ønsker med stipendet å skrive en triologi som en fortsettelse av «Sáve Sápmi». Hun skriver på en morsom måte der vanskelige temaer og tabu i samfunnet som redsel i forhold til psykisk helse, utfordringer i reindrifta og fattigdom taes opp.

 

 

 

Fotograf: Nikolay Tysseberg

Peder Niilas Tårnesvik bosatt i Bergen er en ung spennende artist som jobber med elektronisk musikk. Tårnesvik har bak seg flere utgivelser, bestillingsverk og har deltatt på flere festivaler. Et fellestrekk som går i igjen i hans produksjoner er fokus på detaljer og en melankolsk grunnstemning i kombinasjon av komplekse rytmer. Tårnesvik prøver å jobbe uavhengig av sjanger slik at musikken kan skapes på egne premisser.

 

 

Korttidsstipendet er ett arbeidsstipend tildelt filmskaperen Per Ivar Jensen for 6 måneder.

Per Ivar Jensen, bosatt i Oslo er en allsidig kunstner som har jobbet innen flere kunstsjangre. Han er utdannet innen film og fjernsynsproduksjon. Han har produsert flere kortfilmer blant annet «Taxi fra Båtsfjord» og «Ho mamma er dau for helvete», han har også utgitt flere CDer, har komponert, vært med på teateroppsetninger. Jensen har også vunnet flere priser blant annet Gullpalmen for beste film i MITIL, Sveits.

Diverse stipend er tildelt:

Elin Kåven                   til fordypning i vokalteknikk    Kr. 75 000,-

Georg Buljo                 for å bygge trommegitar,          Kr. 45 000,-

John Kåre Hansen        materialstipend                        Kr. 30 000

Silja Somby                 materialstipend                         Kr. 50 000,-

Rawdna Carita Eira      reise- og prosjektstipend,         Kr. 30 000,-

Margrethe Iren Pettersen, prosjektstipend                     Kr. 35 000,-

Gjert Rognli                 reise/studie stipend                  Kr. 49 500,-

Inga Marja Sarre          til fordypning i vokalteknikk,   Kr. 84 500,-

Kristin Tårnesvik         til material og produksjon        Kr. 50 000,-

Johan Sara jr.               materialstipend                        Kr. 21 000,-

Marja Bål Nango         til photoshop/design                 Kr. 30 000,-

Beate Heide                 reise- og researchstipend          Kr. 50 000,-