Utdeling av John Savio-prisen 2021 skjer den 18.09.21

Velkommen til utdeling av John Savioprisen 2021

John Savioprisen 2021 tildeles Hans Ragnar Mathisen / Keviselie / Elle-Hánsa
Prisutdelingen finner sted i Romssa Dáiddasiida/Tromsø kunstforening (RDS/TKF)

lørdag 18. september klokken 13.00

Arrangementet markerer også åpningen av separatutstillingen «ČSV  terra cognita» med prisvinneren. Utstillingen, som er et samarbeid mellom Árran Julevsáme guovdásj (Lulesamisk senter) og TKF/RDF, baserer seg på kunstnerens donasjon av over 10 000 verk til Árran. «ČSV  terra cognita» vil for første gang gi et overblikk over kunstnerens produksjon, fra hans første arbeider i 1966 frem til dags dato.

Etter prisutdeling og utstillingsåpning er alle velkomne til feiring av prisvinneren på Storgata Camping med taler og kunstneriske innslag. Enkel servering.

Program

13.00 Utdeling av John Savioprisen
14.00 Åpning av utstillingen
Sametingspresident Aili Keskitalo vil stå for den formelle åpningen.
Utstillingen er åpen for publikum frem til kl. 17.00.
16.00 – 18.00 Åpent arrangement i Storgata Camping (Storgata 5, vis-a-vis TKF/RDS).

Keviselie / Hans Ragnar Mathisen
Foto: Tanya Busse / Tromsø Kunstforening, 2021

John Savio-prisen
John Savio-prisen er på kr 150 000 og har som formål å skape oppmerksomhet om kunst med rot i samisk kultur, med utgangspunkt i prisvinnerens kunstnerskap og arbeid. Prisen deles ut hvert annet år, og er opprettet av Bildende Kunstneres Hjelpefond i samarbeid med Samisk Kunstnerforbund og Nordnorsk Kunstmuseum.

Hans Ragnar Mathisen
Kunstneren Hans Ragnar Mathisen, også kjent som Elle-Hánsa/Keviselie  (f. 1945 i Áhkánjárga/Narvik) er særlig kjent for sine håndtegnede kart over Sápmi med samiske stedsnavn, verk som viser et sterkt engasjement for samisk kultur og urfolks rettigheter. Blant hans grafiske hovedarbeider er «runebommeserien» Fra en sfære til den neste, Trommens tid, Strid og Formalisering (1994–1995). Mathisen har i tillegg arbeidet med skulptur, installasjon, akvarell, maleri, fotografi, skinn og bokbinding. I 2017 deltok han på den internasjonale mønstringen documenta 14 i Athen og Kassel med to grafiske verk og seks håndtegnede kart over Sápmi.

Se kunstfond.no for mer informasjon og juryens uttalelse.